96. Sherlock Holmes (2009) Regi: Guy Ritchie
Arthur Conan Doyles odödliga romanhjälte är i ropet igen, tack vare Guy Ritchie som reste sig på nio, när alla trodde att hans karriär var över och att Madonna hade sabbat den, men det räckte med att han skilde sig från henne och övergav sina älskade gangsterfilmer.
Guy Ritchie har lyckas förnya Sherlock Holmes myten på ett förfriskande sätt men ändå lyckas behålla Doyles anda i den.
Där var olyckskorpar som kraxade att man inte kunde förnya Holmes sagan men det stoppade inte Guy som gav myten en mer actionladdad touch över det hela och inriktade sig mer på samarbetat mellan Holmes och Watson, man kan nästan säga att det blir som ett klassiskt actionpar såsom Gibson/Glover i Dödligt Vapen filmerna, med lite mer homoerotiskt över det.
Jag älskar Sherlock Holmes myten och har sett många filmer om han och Guy har lyckas göra den bästa enligt mig och det kommer bli en lång längtan efter 2:an, har man sett 1:an så vet ni varför man längtar.
Om Guy reste sig på 9 så reste sig Robert Downey Jr på 10, med alla hans problem som han hade så är det ett mirakel att han har lyckas bevisa för världen att han är en filmstjärna att räkna med efter den stora succén med Iron Man och nu med Sherlock Holmes.
Jag tycker att Robert Downey Jr passar bättre som Sherlock Holmes än som Tony Stark i Iron Man, han är Sherlock, detta är rollen han har väntat på i hela hans liv känns det som.
Jude Law spelar Dr. Watson med en otrolig närvaro och samspelet med Robert är helt perfekt, dom har den där sköna torra humorn som passar bra i filmen och dom matchar varandra perfekt, tack o lov för att Colin Farrell inte fick rollen som Dr. Watson som det var tänkt. ( Inget emot Farrell men som Dr. Watson hade han nog inte passat som. )
Den går fortfarande på bio runt om i världen och den gick precis ur 10 i topp i USA med $201 m i inspelade pengar med en budget på $90m, så man kan lugnt säga att den har gått bra.
97. Scream (1996) (Regi: Wes Craven)

Filmen som hade 2 comebacker, slashergenren som många trodde var död fick en rejäl upprättelse och Wes Craven regissören som hade sina glansdagar bakom sig och som många hade avskrivit, han var en föredetting som försökte göra halvdana skräckisar som aldrig nådde upp till forna glansdagars höjder.
Men så är Wes en överlevare som brukar komma tillbaka efter några års besvikelser men denna gång så hade det gått mer än några år. så det var många som ansåg att han var en relik från 70-talet som var slut och det var han tills han träffade Kevin Williamson som var en ung manusförfattare som älskade skräckfilm, speciellt då slashergenren från 70-talet såsom Halloween och Prom Night och han hade skrivit ett utkast på en film som var en hyllining på dessa filmer och Wes var mannen som skulle regissera den och det var tur med tanke på hur stor denna film blev men med facit i hand så hade nog ingen annan regissör varit rätt för den, för Wes tillförde sin speciella stil med humor och våld i rätt doser.
Helt plötsligt var slasherfilmer det hetaste man kunde se i slutet på 90-talet och en massa copycats dök upp i kölvattnet på Scream men som inte lyckades toppa den.
Scream ynglade av sig 2 uppföljare varav 2:an var nästan lika bra som ettan.
Med enkel handling och snillrika mord lyckades Wes att både skrämma och roa biobesökare med sin och Kevins hyllning på slasherfilmer speciellt hans egna (finns en scen där man ser en skolvaktmästare som är klädd som Freddy Kreuger, mördaren från Terror På Elm Street som Wes skapade 1984) men även på John Carpenters Halloween.
Jag anser att detta är en av 1990 talets absolut bästa skräckis, en film jag kan se om hur många gånger som helst fast att jag vet vem mördaren/mördarna är.
Precis som Wes så är jag också en slasherfan utav stora mått, har till och med skrivit och regisserat en slasherfilm som som tack och liv aldrig har sett dagens ljus.
Visst mycket i filmen är snott från andra slashers och skräckfilmer men det är det roliga med denna film när man sitter och pekar ut saker från olika filmer.
Kul fakta är att Linda Blair från Exorcisten glimtar förbi som en reporter.
Efter Scream filmerna så lyckades inte Wes behålla sin status som toppregissör och hans nästa film ska komma i år om den inte blir framflyttad, för den skulle egentligen ha haft premiär förra året.
Kevin Williamson var under några år den hetaste manusförfattaren och han var också med och skapade tv-serien Dawsons Creek och regissera en rätt så dålig film Teaching Mrs Tingle och sen försvann han även om han och Wes återförenades i 2005 års skitskräckis Cursed, men nu är han på uppåtgående med sin nya tv-serie The Vampire Diaries som har blivit en av dom populäraste serierna i kölvattnet på Twilight filmerna och True Blood serien och i år ska han antagligen skriva manus till Scream 4 men än så länge har dom ingen regissör till den.
Man kan minst sagt säga att Scream gick bra på bio, med en budget på $15 m så håvade den nästan in $162 m världen över och det är inte illa med tanke på att det är en skräck/thriller.
Dags för dom aktuella biotopparna!!
Amerikanska topp 10
1. Dear John ( äntligen har Lasse Hallström fått en 1:a i USA, det var länge sen, även om den fick blandad kritik. Sverige premiär 7 Maj)
2. Avatar ( det blev 7 veckor som 1:a i USA, den har slagit allla rekord man kan slå nästan )
3. From Paris With Love (ny euroaction film med John Travolta, av regissören till storsuccén Taken)
4. Edge of Darkness (comeback av Mel Gibson efter 8 års frånvaro från skådespeleriet)
5. Tooth Fairy (smetig Disney film med den allt mer barnvänliga The Rock)
6. When In Rome (romcom med Kristin Bell ifrån den hyllade tv-serien Veronica Mars)
7. The Book of Eli (comeback även är av regissörs bröderna Hughes, dyster framtidsskildring med Denzel Washington, premiär i Sverige den 26:e i denna månad)
8. Crazy Heart (stor Oscar favorit om en avdankad countryartist spelad av Jeff Bridges, hade nyligen premiär på Göteborgs filmfestival)
9. Legion (action/skräck film om änglar som krigar, med Paul Bettany, premiär i Sverige den 19 Maj.)
10. Sherlock Holmes (stor succé för Guy Ritchies version av den berömda boken om Holmes med Golden Globe belönade Robert Downey Jr.)
Sveriges Topp 10
1. Prinsessan Och Grodan (ny 1:a och detta är beviset att folk vill ha lite go 2-d animerat ifrån Disney.)
2. Avatar
3. Snabba Cash (succé och blev nyligen klart att det ska bli en trilogi, det är ju så populärt nu för tiden.)
4. It´s Complicated (filmen som visar att gammal är bäst)
5. Alvin Och Gänget 2 (*suck*)
6. Det Regnar Köttbullar (smårolig animerad film som helt klart är värd en 3:a)
7. Luftslottet Som Sprängdes (snart DVD/Blueray aktuell)
8. Edge of Darkness
9. Sherlock Holmes (den dynamiska duon har gått hem i dom svenska stugorna också.)
10. Precious (het Oscars kandidat)
Denna vecka är det premiär är och i USA för The Wolfman med Benicio del Toro och Valentine´s Day som är en stjärnspäckad romcom och i Sverige är det även premiär för Josef Fares nya komedi Farsan som kan bli den nya 1:an på biotoppen. I USA har även Percy Jackson &The Olympians: The Lightning Thief premiär som ska bli den nya Harry Potter i alla fall om filmbolaget får sin vilja igenom, har till och med samma regissör som dom 2 första Harry Potter filmerna hade, Chris Columbus.