The Condemned (2007)

Med (urval):  Steve Austin och Vinnie Jones
Regi: Scott Viper
Bolag: Lions Gate
Betyg: 5/5
Låt mig säga det detta med en gång att detta är ingen mästervärk men att jag ändå ger den 5/5, jag ger det för underhållningsvärdet och inget annat.
Handlar om en realityshow där man har plockat 10 dödsdömda från hela världen som ska kämpa på en ö, bara en får lämna ön levande och får därigenom sin frihet tillbaka.
En av dom är amerikanen John Conrad som precis som dom andra ska kämpa till liv och död, men Conrad är inte som dom andra dödsdömda.
Handlingen är enkel och man ska inte haka upp sig på det dramaturgiska, detta är en actionrulle och det får man hålla sig med, men oj vilken actionrulle det är.
Regissören Scott Viper vet att det bara är en actionrulle så han har laddat upp med slagsmål, explosioner och vapenorgie och man bara sitter och njuter när fångarna slår skiten ur varandra.
Vinnie Jones den ökända brittiska fotbollsvärstingen spelar en brittisk ex Special Forces kille som är den onda är i filmen och Steve Austin (som snart kommer i mega actionfilmen The Expendables) är den gode fången som egentligen inte vill döda nån men som tvingas till det för att överleva.
Steve Austin är ännu en av alla fribrottare som satsar på film och precis som The Rock så har han karisman och den där blicken som gör att han passar i actionfilmer (hoppas bara inte att han kommer att göra familjefilmer såsom The Rock) och det var ju meningen att han skulle ha spelat Vinnie Jones roll men det blev ändringar och tur är nog det, han har det där sympatiska utseendet så det hade varit svårt att se honom som ond.
Ett stort plus är även soundtracket med bland annat The Prodigy och Nickelback.

Fotbollsfeber!!!


Nu mitt under fotbollsvm så tänkte jag tipsa lite om några fotbollsfilmer, om man nu tycker att det inte räcker med fotboll på tv. Utav förklarliga skäl så har det ju inte gjorts lika många filmer om fotboll som det har blivit av den amerikanska varianten, men några guldkorn finns dock.



Bend It Like Beckham som kom 2002 är en lysande bra film om kvinnlig fotboll men även kultur krockar när en indiskättad tjej vill spela fotboll men har familjen i mot sig. Keira Knightley gör en av sina första huvudroller.

2005 kom Goal! som nog är den mest påkostade fotbollsfilmen med Danny Cannon som regissör (producerar C.S.I. serierna och har regisserat några delar). Klassisk story om en killes uppgång i fotboll, från fattigdom till succé. Har kommit 2 uppföljare där man får följa hans proffsliv och hur han hanterar succén.

Det går ju bra för Argentina i VM just nu och deras förbundskapten är ingen mindre än Diego Maradona, mannen som har åsikter om allt och anses av vissa som en galenpanna och föredetting och 2008 kom en dokumentär där Emir Kusturica träffar Maradona och dom gör en annorlunda självporträtt om en av världens bästa fotbollsspelare och såklart pratar dom om Guds hand också.

Och när vi ändå är inne på annorlunda filmer så måste man nämna Shaolin Soccer (2001) som är en Hong Kong variant på fotboll av Stephen Chow som slog igenom på allvar i västvärlden några år senare med Kung Fu Hustle. Här visar Chow att man kan blanda Kung Fu med fotboll och det blir hysteriskt roligt när man får se dom avfyra skott som brinner och kungfu tacklingar.

1981 kom Victory regisserad av John Houston om några krigsfångar som under andra världskriget ska spela en vänskapsmatch mot det tyska landslaget och samtidigt planerar dom en flykt. Sylvester Stallone, Michael Caine och Max Von Sydow delar utrymme med riktiga fotbollslegender så som Pelé, Bobby Moore och en massa andra kända namn. En av mina stora favoriter när det gäller fotbollsfilmer.

Mean Machine från 2001 är inne på lite samma tema fast nu utspelas det i ett fängelse där fångarna ska spela i mot sina fångvaktare, där fångarna ser sin chans att tvåla till sina väktare. Löst baserad på en amerikansk förlaga som heter The Longest Yard med Burt Reynolds och där kom en remake för några år sedan med Adam Sandler och Chris Rock och Burt Reynolds dyker upp i en liten roll.
Här också använder man sig av en riktig spelare, även om Vinnie Jones har varit skådis länge så var han en gång i tiden en fruktad råbuse på planen.

Även Sverige har försökt sig på att göra filmer om fotboll och en av dom bättre är Offside som kom 2006 där man får följa ett lag i den lägsta ligan som värvar en föredetting i från England. Med Jonas Karlsson och Torkel Petersson. En typisk feel-good film.

Jag vill även nämna Åshöjdens BK som är en miniserie som kom 1985 och är baserad på Max Lundgrens böcker om ett fotbollslag som gick hem i många tv-soffor runtom i vårt avlånga land, jag var en av dom som tittade, jag kommer i håg denna charmiga serien om Jorma, Blåbärskungen, Hitte-Joel och Bagaren.

Så nu har ni lite andra alternativ när TV.4 och SVT har stängt ner VM sändningarna för dagen och ni känner att ni bara måste ha mera fotboll. Jävla tur att det inte är dart eller curlingvm som går på tvn, hade varit jobbigt att hitta filmer om dom sporterna.

Blade (1998)


Regi: Stephen Norrington
Cast (urval): Wesley Snipes, Stephen Dorff, Kris Kristofferson
Bolag: New Line Cinema
Betyg: 3/5

Blade är en daywalker, det vill säga att han är en vampyr som tåler solljus och anledningen till det är att hans mamma blev beten av en vampyr när hon var gravid och han föddes precis efter det.
Han är varken människa eller vampyr, han står mitt i mellan två världar och precis som vampyrerna så har han samma blodtörst, något han har löst genom att han tar ett serum som håller det borta.
Blade är vampyrjägare tillsammans med sin partner Whistler som tillverkar vapen till honom och nu snackar vi inte dom vanliga redskapen i mot vampyrer, nej här snackar vi tunga eldvapen som skjuter silverkulor och lite annat smått och gott.
Deacon är en vampyr som blev beten när han var människa och han har inte särskild hög rang inom vampyrrådet, där alla dom äldre är födda som vampyrer, men det är nåt som Deacon har tänkt ändra på genom att väcka en uråldrig blodgud och ta makten över både vampyrer och människor, men där är ett litet hinder i vägen i form av Blade.

Blade är baserad på en seriefigur och när den kom så hade seriehjältar börja bli populära på film och Blade var en av dom tuffare med manus av serienörden David. S. Goyer som även skrev senaste Batman filmerna.
1998 var Blade det coolaste och tuffaste man kunde titta på, med cool technomusik och hårda fighter så blev det en given vinnare med 2 uppföljare och en kortlivad skitkass tv-serie, men nu skriver vi 2010 och man har högre krav nu på filmerna, så funkar den fortfarande??
Ja till viss del, det är fortfarande en bra film men effekterna är under all kritik med dagens mått (speciellt det dataanimerade blodet) och idag är den inte lika cool, där är till och med vissa scener där det blir lite för mycket av Blades kaxighet, då 1998 tyckte man att han ägde.
Men visst så är detta Wesley Snipes paradroll och drömkaraktär, han producerade även alla filmerna och var en av orsakerna till att New Line hostade upp pengar till den.
Regissören Stephen Norrington fortsatte med superhjältar i form av Alan Moores The Leauge som blev en dyr megaflopp och sen försvann han till nu, för nu pratas det om att han ska göra en remake på The Crow (varför vet jag inte, inget fel på originalet ju).
Även Wesley Snipes fick det motigt efter sista Blade filmen 2004 när skattemyndigheterna jagade honom och han flydde utomlands och började göra B-filmer i Prag, men han har kommit tillbaka nu och nyligen sa han att han var inte rädd för att hamna i fängelse för skattebrott.

Still Smokin (1983) & Sommarfilmer!!

Regissör: Thomas Chong
Skådespelare: Cheech Marin, Thomas Chong
Bolag: Paramount Pictures
Betyg: 3/5

Cheech & Chong blev en kultfenomen på slutet på 70-talet när deras första film Up In Smoke kom och blev en jättehit och totalt blev det 7 st filmer om dessa pårökta bröder och man kan lätt säga att deras humor är lite speciell, mycket drog och sexskämt.
Detta är deras femte film och i denna så ska dom till Amsterdam för att medverka i en filmfestival, där dom blir förväxlade med Burt Reynolds och Dolly Parton?.
Det är så gott som handlingen och det utspelas i Amsterdam så ni kan tänka er vad dom gör där hela dagarna.
Mycket knark och sex humor med andra ord.
Cheech och Chong har aldrig varit populära hos kritikerna och det förstår man, med tanke på att varje film handlar i princip om samma sak, men jag växte upp med dessa filmer och idag är det nostalgi för mig men visst filmerna är ju långt ifrån inga mästervärk.
1985 kom den sista filmen och dom gick åt skilda håll och man kan lugnt säga att det är Cheech Marin som har haft den bästa karriären med roller i filmer som Desperado, From Dusk Till Dawn och många andra.
Thomas Chong har haft en mer laidback karriär som författare men dyk upp nu på 00-talet i tv-serien Thats 70´s Show som en pårökt affärsägare (ni ser att han inte har utvecklas så mycket).
Men nu i år så gjorde dom comeback på scen med en reunion uppträdande och det snackas om en animerad Cheech & Chong men den betecknas som ett projekt bara.

Jag sitter är i ett varmt sovrum och känner mig så lycklig för nu är sommaren här och det betyder stora sommarfilmer och oftast filmer som är riktiga publikdragare.
Men i år så tycker jag att det är tunnsått på intressanta sommarfilmer, visst Jerry Bruckheimer har i vanlig ordning en sommarfilm i form av Prince of Persia men jag tycker den verkar vara rätt så tunn och man är lite skeptisk när det gäller filmer som är baserade på spel. När jag menar tunnsått så menar jag dom filmer som SF har tagit med i sin sommarfilmskampanj men där finns några intressanta som dom inte har tagit med.
Sex & The City 2 har precis haft premiär men med tanke på att jag avskyr dessa hemska kvinnor som det handlar om så hoppar jag.
Nu kommer en sån där tråkig lista med sommarfilmer som inte har haft premiär i Sverige än men jag ska försöka att krydda upp den lite.
Shrek Forever After - Den sista filmen om den gröna träsktrollet, hoppas den är bättre än 3:an som var en ganska så tråkig historia.
  • A-Team - Baserad på den kultiga 80-tals serien som man älskade när man var ung, trailern ser riktig fräck ut..
  • Eclipse - Tredje delen om dom ångestfyllda tonårsvampyrerna, kan bara hoppas att David Slade (regissören) kan fortsätta den positiv trend som New Moon hade, så att det inte blir som den kräkiga Twilight (nu lär man bli korsfäst av ett gäng bleka vampyr & Twilight wannabes).
  • Knight & Day - Actionkomedi med den soffahoppande Tom Cruise och Cameron Diaz..
  • Karate Kid - Jackie Chan fortsätter att sabba sin karriär med sommarens onödigaste remake..
  • Predators - En film jag har längat efter, producerad av Rodriguez så förvänta er tomhylsor i mängder..
  • Inception - Christopher Nolans nya megabudget hysch hysch film med Leo..
  • Takers - Actionrulle med Matt Dillon och tjejmisshandlaren Chris Brown, ser ändå intressant ut..
  • Nanny McPhee & The Big Bang - Film 2 om den vårtförsedda Nanny..
Med andra ord så kan man titta på fotbolls-vm utan att få dåligt samvete..

RSS 2.0